Als de politie je staande houdt.

Mei 2023

Meestal vertel ik in mijn blog over allerhande positieve en mooie dingen die Mexico je te bieden heeft, maar helaas zijn er, zoals in elk land, natuurlijk ook zaken die wat minder fraai zijn. Gebeurtenissen die je zelfs, als je ze meemaakt, een behoorlijke kater kunnen opleveren. Echter met dit blog kan ik wellicht de (emotionele en financiële) schade van één zo’n vervelend issue wat beperken of zelfs helpen deze te voorkomen.
Het betreft hier een gebeurtenis die betrekking heeft op toeristen die een bezoek brengen aan Mexico en die een auto huren om de vele mooie plaatsen aan de Mexicaanse kust en de bezienswaardigheden in het binnenland te bezoeken.

Zelf heb ik in de 28 jaar dat ik in Mexico kom het voorval dat ik hier ga bespreken gelukkig nog nooit meegemaakt en ken ik de voorbeelden dus slechts uit verhalen van verschillende toeristen die ik sprak die mij hun nare relaas levendig en met veel emotie vertelden. Vervolgens besloot ik wat uitgebreider onderzoek te doen naar wat hier speelde en ik kwam erachter dat dit voorval met name plaatsvindt bij rijders in huurauto’s. Zelf rijd ik al enige tijd in een oude jeep met een onopvallend lokaal kenteken en waarschijnlijk is dat de reden waarom mij dit nog nooit persoonlijk is overkomen. Waar ik aandacht aan wil besteden is het feit dat soms toeristen tijdens een roadtrip door Mexico, meestal zonder reden, aangehouden worden door de Mexicaanse politie.
Eén of meer diender(s) hebben je, waarschijnlijk doordat je in een huurauto rijdt, direct herkend als zijnde een toerist en wil(len) van je onwetendheid op een onfatsoenlijke manier misbruik maken. De politie-agent in kwestie kan je in zo’n geval vertellen dat je bijvoorbeeld onrechtmatig de verkeerde afslag hebt genomen, of dat je tegen de regels niet gewacht hebt op het verkeer dat al op de rotonde reed of dat je net iets te hard gereden hebt. Kortom, hij vindt gewoonweg een reden om je zogenaamd een bekeuring te geven.
De meeste toeristen worden letterlijk ‘overvallen’ door zo’n onverwachte beschuldiging van een politie-ambtenaar in functie en schrikken zich een hoedje want ze zijn zich meestal van geen kwaad bewust. In eerste instantie zal de agent je dan vertellen dat je een bekeuring krijgt en dat je de boete op het politiebureau moet komen betalen. Hij vertelt je dat je eigenlijk als garantstelling je rijbewijs of je registratiekaart van de auto dient in te leveren en die krijg je pas weer terug na betaling van de boete op het betreffende kantoor.
Echter deze politie-agent kan je ‘gelukkig’ ten dienste zijn door je een veel gunstigere optie aan te bieden en dat is door de hele situatie met hem ter plekke af te handelen. Dit doe je door aan hem direct contant de ‘bekeuring’ te betalen en dan ‘ben je van alles af’. Hij vertelt je er zelfs bij dat als je als de volgende dag op het politiebureau langs zou gaan, het boetebedrag dat je daar dient te voldoen veel hoger zal zijn dus je hebt mazzel dat je het bij hem kunt afhandelen. Hij probeert je dus zelfs een beetje te ‘matsen’, wat hij zogenaamd heel aardig bedoelt.

Iedereen reageert natuurlijk weer anders op zo’n uiterst vervelende situatie, maar het is van belang dat je op zo’n moment rustig blijft en je emoties onder controle houdt (ook al kan dat best moeilijk zijn als je dit meemaakt tijdens je ‘zorgeloze' vakantie). Mocht je namelijk van mening zijn dat je echt niets fout hebt gedaan en dat de agent het volgens jou te doen is om je een geldbedrag af te troggelen laat je dan niet in de maling nemen. Het is namelijk een bekend fenomeen dat er in Mexico corrupte politie-agenten zijn die op deze manier onwetende toeristen geld proberen af te persen en dus zogezegd misbruik maken van hun positie.

Auto huren in Mexico

Ik weet dat zo’n aanhouding een echte domper op je vakantie kan zijn want zo’n vervelende actie kan soms wel even wat tijd kosten en veel spanning opleveren. Als je niet direct op zijn afhandelingsvoorstel ingaat (dus middels de betaling van een gereduceerde boete aan hem ter plekke) dan kan het zijn dat hij gaat dreigen, soms wordt er wel eens gezegd dat je gearresteerd kan gaan worden. Maar zoals ik al schreef, blijf ten allen tijden kalm en houd in gedachten dat dit vaker bij toeristen voorkomt en dat er een uitweg is. Wist je trouwens dat de agent in kwestie met een illegale actie bezig is en dat hij zelfs strafbaar is? Je zou dus zelfs de rollen kunnen omdraaien en op het politiebureau aangifte tegen deze politie-agent kunnen doen.
Je zou nu op verschillende manieren kunnen handelen. Sommige geschrokken toeristen betalen inderdaad de bekeuring met de voorgestelde korting en zetten hun trip een beetje ontredderd voort. Vaak houd je dan een behoorlijk rot gevoel tijdens de rest van je vakantie en de kans blijft bestaan dat dit tijdens je verblijf in Mexico nog een keer gebeurt. Dus deze handelswijze raad ik af.
Je kunt beter deze bedrieglijke politie-agent netjes en correct te woord staan. Je zou als reactie kunnen aangeven dat je de fout, waarvoor hij jou beschuldigt, niet bewust was en dus per ongeluk hebt begaan en dat je dat heel spijtig vindt. Je zegt vervolgens dat je de bekeuring zult aanvaarden en dat je die morgen op het politiebureau zult komen betalen. Daarmee zal waarschijnlijk een eventuele glimlach op het gezicht van de agent verdwijnen, want hiermee is de mogelijkheid op de (illegale) afkoopsom, die je bij hem kon betalen, voor hem dus verkeken.
Om nu geen gezichtsverlies te lijden zal hij vervolgens naar zijn auto of motor lopen om, geheel volgens jouw verzoek, een bekeuring te gaan uitschrijven. Uit vele verhalen die ik zoals gezegd heb gehoord blijkt vervolgens dat agenten vaak geen eens een bonnenboekje voor bekeuringen bezitten (want meestal is dit type politie niet eens bevoegd om bonnen uit te schrijven). Sommige agenten doen dan alsof ze aan het schrijven zijn, maar leggen dan plots hun pen neer en zeggen dan zonder dat ze de verkeersbon afronden: “Voor deze keer laat ik je toch maar gaan. Maar bega niet weer dezelfde verkeersfout!”. Ah, hierdoor kom je ergens erachter! Nu blijkt de hele scène dus een toneelspel te zijn geweest en de gehele aanhouding dus gebaseerd op bluf.
Blijft de agent in kwestie echter toch nog volharden dan is er nog een andere uitweg. Jij besluit zoals beschreven niet ter plekke contant geld aan hem te betalen en de agent schrijft vervolgens daadwerkelijk een bekeuring uit, neem die dan in ontvangst en als je weg rijdt heb je ruim te tijd om na te denken wat je vervolgactie hierop is.

Zou de agent bij de aanhouding eventueel vragen om als borg je rijbewijs in te leveren, wat gelukkig trouwens zelden gebeurt, dan zul je op zijn verzoek in moeten gaan. Dit is in principe geen probleem als je een aantal dagen op de bestemming blijft waar dit voorval geschiedt, want je moet dan natuurlijk wel tijd hebben om naar het politiebureau te gaan om je rijbewijs weer op te halen. Vraag dan in zo’n geval trouwens wel uitdrukkelijk om al zijn gegevens (die hij verplicht is te geven) want je wil wel weten wie degene is die jouw rijbewijs in beslag nam en dan kan je als een dag later op het politiebureau komt als referentie zijn naam noemen. Natuurlijk zal de agent niet met veel plezier zijn gegevens meedelen en dit is eventueel wederom een moment dat hij alsnog zou kunnen afhaken en dat je zonder enige sanctie mag wegrijden.

Mexicaanse verkeerspolitie
Verkeerspolitie in Mexico

Maar stel de situatie ligt nog wat ingewikkelder; je bent net op weg naar de luchthaven voor je vlucht terug naar huis en je moet je rijbewijs als borg inleveren, dan heb je geen tijd om de volgende dag de eventuele verkeersboete op het politiebureau te komen voldoen en daarbij je rijbewijs weer op te halen. Is dat erg? In principe niet want dan vraag je in zo’n geval gewoon bij terugkomst in Nederland/België een nieuw rijbewijs aan en claim je de kosten hiervoor eventueel op je reisverzekering als dat mogelijk is. Oh ja, zorg er trouwens wel altijd voor dat je een (kleuren)kopie/foto van je rijbewijs bij je hebt als bewijsstuk.
Wat trouwens wel opvallend is bij de verhalen die ik over dit fenomeen hoor is het feit dat deze corrupte agenten vaak op de route naar de luchthaven van de stad Cancun staan en, uitgekookt als ze zijn, misbruik maken van de stress die toeristen hebben op zo’n laatste vakantiedag. Nogmaals zeg ik, laat je niet van je stuk brengen, betaal niets ter plekke en sta deze frauderende Mexicaanse politie rustig te woord. Wellicht is het wel verstandig om ruim op tijd naar het vliegveld te vertrekken want dan hoef je niet nerveus te worden door eventuele extra tijdsdruk die door zo’n voorval kan ontstaan.
Maar dit laatste stuk van mijn verhaal (rijbewijs inleveren en dergelijke) is slechts maar heel zelden het geval en ik raad dus aan om zogezegd voet bij stuk te houden en je zult merken dat je aanhouding dan meestal met een sisser afloopt.
Op dit verhaal zijn uiteraard nog allerlei varianten mogelijk, maar dat gaat nu te ver om allemaal op te schrijven. Houd trouwens wel rekening dat bovenstaande verhaal niet helemaal op gaat als je willens en wetens echt verkeersovertredingen begaat. Als je bijvoorbeeld zonder autogordel omdoor een rood stoplicht rijdt terwijl je tien corona-biertjes op hebt en de politie houdt je in Mexico daarvoor aan, dan zou ik rustig mee naar het politiebureau gaan en de bekeuring aldaar zonder veel protest accepteren. Kortom, elke situatie is dus weer anders en het is aan jou om in te schatten of het bovenstaande verhaal op jou van toepassing zou kunnen zijn. Dit betoog is slechts een houvast om niet voor verrassingen te komen te staan en je vakantievreugde optimaal te houden.

Mocht dit voorval trouwens plaatsvinden in de staat Quintana Roo, waar het merendeel van de toeristen in Mexico naar toe gaat, dan heb ik nog een eventuele andere en zelfs extra oplossing. In de plaatselijke verkeerswet aldaar staat namelijk geschreven dat een toerist minimaal twee maal een waarschuwing dient te ontvangen in het geval van een (kleine) verkeersovertreding voordat hij/zij een eventuele verkeersboete mag en dus paskan krijgen.
Ik beschik over een document waarop deze wet uitgeschreven staat en ik heb dit voor de zekerheid altijd in mijn auto liggen. Als je in de Mexicaanse staat Quintana Rooaangehouden wordt dan kun je de geprinte versie van dit document laten zien aan de agent en dan zal hij direct begrijpen dat je goed op de hoogte bent van de regels en dat een eventuele actie met de beschreven nepbekeuring (die je bij hem contant kunt betalen) zinloos is. De agent in kwestie zal je na het tonen van het document met deze belangrijke wetsregel waarschijnlijk gelijk weg laten rijden of, als hij daartoe bemachtigd is, je inderdaad een officiële waarschuwing geven en daar is de kous dan mee af.
Mocht je trouwens van plan zijn om met een (huur)auto een tocht te maken over het schitterende schiereiland Yucatán, en dus ook door de staat Quintana Roo, en als extra zekerheid behoefte hebben aan dit genoemde document stuur me dan even een e-mail en dan zal ik het je vervolgens toe zenden.
Tenslotte hoop ik je graag binnenkort te begroeten in het mooie Mexico!


Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.

unsplash