Blog:

Ze hebben geen schoenen aan!

Februari 2023

Met mijn verhalen die ik publiceer help ik graag Nederlanders en Belgen die er over na denken om voor een langere periode naar Mexico te gaan. Het behoeft waarschijnlijk geen nadere uitleg dat de redenen om deze stap te nemen voor veel mensen steeds omvangrijker worden, er spelen immers zoveel dingen in Europa die een immigratie naar een land als Mexico steeds aantrekkelijker maken.
Toch twijfelen sommigen omdat ze bepaalde bestaande ‘zekerheden’ die ze in Nederland of België hebben moeilijk los kunnen laten. Eén van die onderwerpen waar ik in dit kader vaak vragen over krijg is ‘werk en inkomen’. De vraag “Hoe kan ik terwijl ik in Mexico verblijf in mijn bestaan voorzien?” passeert dan ook regelmatig de revue.
Er zijn talrijke interessante mogelijkheden als antwoord hierop en ik wil je alvast met dit blog een eindje op weg helpen. Je zou bijvoorbeeld als je in Nederland of België in loondienst werkt in eerste instantie aan je werkgever kunnen vragen of je je baan ‘op afstand’ kunt voortzetten. In het huidige digitale tijdperk is het in verschillende branches uitstekend mogelijk om met je computer je werk in Mexico voor je Nederlandse/Belgische werkgever te continueren. Ik ken persoonlijk verschillende Nederlanders die dat op deze manier doen en het blijkt uitstekend te werken.
Mocht het bovengenoemde niet tot de mogelijkheden behoren dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een eigen bedrijf op te richten en het traject van het vrije ondernemerschap in te gaan. Als zelfstandig ondernemer ben je niemand verantwoording schuldig en kan je zelf bedenken waar je goed in bent en waar je denkt (veel) geld mee te verdienen. De huidige tijd biedt volgens mij in zo’n geval talrijke mogelijkheden, mits je deze kansen maar ziet.

Ze hebben geen schoenen aan

Vaak moet ik denken aan het inspirerende verhaal dat ik eens in een managementboek las over de manier van kijken naar marktkansen. Het relaas gaat over een grote Nederlandse schoenenfabriek die in andere landen aan het zoeken was naar nieuwe afzetmarkten. De directeur van de fabriek wilde daarom graag de Afrikaanse markt gaan verkennen en zond twee vertegenwoordigers er op uit om in een land in Afrika te onderzoeken wat de mogelijkheden waren om in dit nieuwe afzetgebied schoenen te gaan verkopen.
Na een week belde de baas met beide verkopers om te vragen hoe het gaat. De ene vertegenwoordiger antwoordt: “Het gaat hartstikke slecht, want niemand loopt hier in dit Afrikaanse land op schoenen. Dus vergeet het maar”. Niet veel later spreekt de directeur van de schoenenfabriek met de andere door hem op pad gestuurde schoenenverkoper en deze rapporteert hem buitengewoon enthousiast: “De markt hier in Afrika is enorm, want in hier Afrika loopt iedereen 

blootsvoets en bijna niemand op schoenen, de afzet en de daaruit volgende omzet is absoluut gegarandeerd, dus laat de eerste grote lading met schoenen maar komen.” Kortom met deze anekdote wil ik graag illustreren dat er mensen zijn die obstakels en problemen zien bij een opzetten van een bedrijf en anderen zien louter voordelen en mogelijkheden.


Een eigen bedrijf opzetten

En wellicht denk je terwijl je dit leest “hoe is het bovengenoemde verhaal dan van toepassing in Mexico?”. Het antwoord moet je zelf voor een groot deel invullen. Het valt mij bijvoorbeeld op dat Mexico op allerlei vlakken enorm achterloopt op Europa, soms heb je het gevoel dat je meer dan 20 jaar terug gaat in de tijd. Dat in ogenschouw genomen biedt zo’n achterstand voor een ondernemende personen ontzettend veel kansen. Ook valt het me op dat Mexico vrij homogeen is qua spullen en artikelen. Dan bedoel ik dat er eigenlijk van alles te krijgen is, maar ook heel veel, met name gespecialiseerde dingen, juist niet. Zonder direct in details te treden, mis ik gewoon persoonlijk heel veel dingen in Mexico waar volgens mij wel behoefte aan zou kunnen zijn. Als het bijvoorbeeld om eten gaat zijn verse, krokante, gezonde en gevarieerde producten zeer schaars in Mexico en dit is dus echt een afzetmarkt die heel veel kansen biedt. Ook de internationale kunst en cultuur zijn onderbelicht; Mexicanen worden wel voortdurend (terecht) herinnerd aan hun Maya of Inca-verleden, maar andere culturen blijven helaas erg onzichtbaar. Nederlandse of Belgische kunstenaars (of hun vertegenwoordigers zoals galeriehouders) zouden best hier een interessante afzetmarkt kunnen creëren. En naast eten, drinken, kunst en cultuur denk ik dat Nederlandse en/of Belgische specialisten in de bouw en infrastructuur in Mexico met open armen worden ontvangen omdat veel expertise op dit vlak gewoonweg in Mexico (nog) ontbreekt. Terwijl ik dit schrijf schieten mij nog allerlei branches te binnen waar je aan zou kunnen denken om in Mexico als nieuwkomer geld mee te verdienen, maar dat wordt nu in dit betoog iets te veel.
Mocht je nu enthousiast geraakt zijn en wellicht je ‘vlammetje’ om te gaan ondernemen in Mexico zijn gaan branden dan dien je doch nog steeds als starter met een aantal dingen rekening te houden. Ben je dit namelijk van plan dan is het het makkelijkste om jouw (internationale) bedrijf in eerste instantie officieel te vestigen in Nederland of België. De inkomsten die jij (online) verdient in Mexico komen terecht in dit bedrijf dat officieel gevestigd is in de Benelux en jouw klanten zijn internationaal (of in ieder geval niet per definitie Mexicaans). Want als kanttekening moet ik eerlijkheidshalve wel vertellen dat je in eerste instantie namelijk niet zomaar aan de slag kan gaan in Mexico zonder over een werkvergunning of andere officiële papieren beschikt. Echter als je als ondernemer opereert via een Nederlands/Belgisch bedrijf dan omzeil je dat op deze manier.

Wat wel belangrijk is in zo’n geval is dat jouw bedrijf in Nederland of België bij de Kamer van Koophandel ingeschreven moet staan. Mocht je overtuigd zijn van je product en/of bedrijfsplan dat je in den vreemden gaat uitvoeren maak dan van je bedrijf een Besloten Vennootschap (B.V.) en ga onder die vlag in Mexico (of in andere Latijns-Amerikaanse landen) aan de slag.

Mexicaanse peso's

Werken voor Mexicaans bedrijf

Als je vervolgens een Besloten Vennootschap hebt, met een vestigingsadres in Nederland of België, dan kun je je zelf als persoon uitschrijven uit je vaderland terwijl jouw bedrijf gewoon in de Benelux gevestigd blijkt (als zzp-er met een eenmansbedrijf is dat trouwens niet mogelijk). Kortom, jij (en je gezinsleden) kunnen resident in Mexico worden, maar je blijft werkzaam voor je eigen Besloten Vennootschap in België of Nederland. Mocht je over deze constructie vragen hebben neem dan contact met me op of overleg dit met je belastingadviseur die je waarschijnlijk hier ook goed over kan informeren.
Tenslotte, mocht het niet lukken om je Nederlandse werkgever zo ver te krijgen dat je op afstand mag gaan werken of wil je niet zelf een bedrijf (Besloten Vennootschap) oprichten om op die manier in je bestaan te voorzien, dan bestaat er altijd nog wel weer andere manieren om geld te verdienen. Zo kan je als je toch liever in loondienst werkt ook op zoek gaan naar een Mexicaans bedrijf die jou als werknemer aanneemt. Mocht je zo’n Mexicaans firma vinden, dat trouwens absoluut mogelijk zou kunnen zijn, dan dienen zij voor jou officieel een werkvergunning aan te vragen. Als dit wordt goedgekeurd dan moet ik wel opmerken dat in verhouding tot Nederland en België de meeste bedrijven in Mexico een veel lager loon uitkeren dan wij in ons land gewend zijn. Dat bescheidenere loon kun je eventueel op de koop toenemen want de levensstandaard in Mexico is ook lager en dat is dan kwestie van aanpassen aan de Mexicaanse levensstandaard.
Kortom, het is zeker mogelijk om in (of vanuit) Mexico een interessant inkomen te genereren. Het vergt zogezegd wel wat vindingrijkheid en misschien zelfs een verandering van mindset. Echter dit dien je er voor over te hebben om in mooie en aangename Mexico een heel fijn leven te hebben.


Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.