Blog:

Het is een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker


December 2022


Het is nog steeds heerlijk toeven hier in Mexico en het gevoel van heimwee naar Nederland komt eigenlijk zelden bij mij op. Echter er zijn van die momenten in het jaar dat ik even aan mijn vaderland moet denken en dat is onder andere rond vijf december. Zoals je al zult vermoeden komt dat door de eeuwenoude traditie van het Sinterklaasfeest dat ik natuurlijk van kleins af aan met vrienden en familie vierde.

Doordat ik al jaren met mijn gezin een reizend bestaan leid moest ik de laatste jaren regelmatig de Sinterklaasviering aan mij voorbij laten gaan, echter in mijn gedachten bleef het voortbestaan. Vanuit de media, die ik via het internet volg ligt de trouwe metgezel van de Sint in Nederland en België al enige tijd onder vuur omdat ze niet meer bij deze huidige ‘moderne' tijd zouden passen en dat is jammer want ik heb er zo’n goede herinneringen aan.
Verheugd reageerde ik van de week dan ook op de uitnodiging om aanwezig te zijn bij een speciale sinterklaasbijeenkomst in Playa del Carmen. Sinterklaas zou zomaar de kinderen met een Nederlandse en Belgische achtergrond hier in Mexico komen bezoeken. Alhoewel dit bezoek speciaal voor de jonge generatie bedoeld was begon ook bij mij mijn hart weer sneller te kloppen toen ik van dit bericht kennis nam. Na lange tijd zou ook ik weer eens oog in oog met de goedheiligman staan. 

Mexico

Als vreemdeling aarden

Met mijn dochters en mijn echtgenoot ging ik gisteren (4 december) op weg naar het strand alwaar bij een gezellige beachclub de Sint per boot zou aankomen. En toen we ons op het terras geïnstalleerd hadden en we met alle andere aanwezige kinderen en ouders verschillende sinterklaasliederen hadden gezongen, zagen wij Sint Nicolaas met een bootje over de Mexicaanse golven voorbij varen. Toch wel heel bijzonder om met 29 graden in de stralende zon dit typische fenomeen uit mijn thuisland mee te maken.
Sinterklaas sprong uiteindelijk nog net niet uit zijn boot om zijn rentree in Mexico zwemmend via het strand te maken, maar kwam een stukje verder op aan op de steiger. Statig liep hij door de straatjes van Playa del Carmen waar de kinderen hem al tegemoet renden. De pieten strooide met pepernoten en het feest was voor mij en mijn dochters al compleet.
Natuurlijk stond er een versierde stoel voor de sint gereed en toen werden alle kinderen één voor één bij de hem geroepen waarbij hij traditiegetrouw, net als in Nederland, uit het grote boek voorlas hoe het er met alle aanwezige jongens en meisjes voorstond. Fantastisch om dit hier in Mexico te hebben mogen meemaken.
Tijdens dit evenement rond Sinterklaas hier in Latijns-Amerika werd ik wat contemplatief en dacht na over mijn nieuwe leven in Mexico en wat ik in Nederland wellicht had achter gelaten. Ik merk vaak dat tijdens de vele (telefoon)gesprekken die ik met Nederlanders en Belgen heb dit onderwerp hen bezig houdt. Zij twijfelen soms of ze deze ‘grote stap’ wel durfen te nemen. Men vraagt zich af of ze als ‘vreemdelingen’ wel zouden kunnen aarden in een nieuw land zo ver weg van Europa.


Belgisch bier en Duitse worst
Zulk soort bezorgdheid tracht ik tijdens zo’n gesprek dan weg te nemen. Ik wijs allereerst op de vele leuke en spannende dingen die de Mexicaanse cultuur voor hen in petto heeft.

Sommige gewoontes en gebruiken zijn hier anders, maar toch zijn ook wel heel veel, met name alledaagse dingen, gewoon hetzelfde als in ons koude kikkerlandje. Mexico mag dan wel aan de andere kant van de wereld liggen, toch vind je er bijvoorbeeld ook grote winkelcentra en veel producten die wij ook hebben. Zelfs kom ik typische Nederlandse zaken in de supermarkten tegen zoals de Edammerkaas die in Mexico erg populair is. En ook het bier van Heineken wordt in grote mategedronken.
Daarnaast kan je met kerst (of op andere momenten in het jaar) ook gewoon een rondje schaatsen als je dat wilt want bijvoorbeeld in de shopping mall van de stadMerida is een heuse schaatsbaan van een behoorlijk formaat. En als je toch inMerida bent dan kun je hierna naar het Belgische Bierhuis om een Vlaams pintje te drinken en vervolgens in een Duits Brauhaus een heerlijke Duitse braadworst of Schnitzel gaan eten. Kortom er zijn genoeg plekken waar je vertrouwde dingen uit Europe kunt aantreffen.

Inmiddels verschijnen in Mexico nu ook overal kerstbomen op straat en in de winkels, wat natuurlijk ook past binnen onze traditie. Maar ik denk dat bij dromen blijft dat het hier een witte kerstmis wordt. Of misschien moet ik aan het liedje van Bing Crosby ('Dreaming of a White Christmas') een andere draai geven en moet ik het vertalen naar een kerstmis op een wit tropisch strand.


Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.