Blog:

In Mexico is geen vuiltje aan de lucht


December 2022


In mijn enthousiasme zeg ik misschien wel eens te vaak dat het weer hier in Mexico altijd zo schitterend is, maar om heel eerlijk te zijn is dit mooie weer wel heel erg bepalend voor mijn dagelijkse leven. Ik heb dit najaar een keer een webinar gegeven over de tien belangrijkste punten voor Nederlanders en Belgen om naar Mexico te komen (zie hier) en de beweegredenen om tot dit besluit te komen vertelde ik toen in een vrij willekeurig volgorde. Echter als je het mij persoonlijke vraagt wat nou het allerbelangrijkst argument voor mij is, dan staat voor mij met stip op nummer één het niet aflatende heerlijke warme zomers klimaat.

Het hele jaar door is het in bijna alle regio’s van Mexico dagelijks boven de 27 graden en zelfs hoger. Dit brengt met zich mee dat je hier eigenlijk

nooit hoeft na te denken over koude. Een jas heb ik nog wel ergens in de kast liggen, maar al sinds mijn aankomst in Mexico meer dan een jaar geleden nooit meer aan gehad. Zelfs mijn vest en hoodie zitten ergens onder in mijn koffer en heb ik hier totaal niet nodig. Ik draag elke dag zomerjurkjes en mijn man draagt alleen maar T-shirts en bijna nooit meer een overhemd met lange mouwen. Soms wil hij wel eens voor een bepaalde gelegenheid sjiek voor de dag komen en besluit hij op zijn ‘paasbest’ zijn nette pak aan te doen. Maar al na een kwartiertje doet hij puffend zijn colbertjasje uit en concludeert nog weer eens dat het Mexicaanse klimaat niet echt gemaakt is voor fancy maatpakken. Kortom, als het gaat om kleding is Mexico in allerlei opzichten een voordelig land, want je hebt er weinig van nodig en dat scheelt dus in aanschafkosten van allerlei kleding.

Mexico

Alles ziet er alles uit als de zonschijnt
Wat nog veel meer in kosten scheelt is het feit dat het gunstige en aangename Mexicaanse klimaat met zich meebrengt dat een huis in Mexico (met uitzondering van plekken in de bergen) geen kachel of andersoortige verwarming heeft. Kun je je voorstellen dat je helemaal geen stookkosten hebt? Dat moet momenteel toch voor menige Nederlander als muziek in de oren klinken. Alleen al hierom zou ik eens overwegen om de stap de maken om voor een bepaalde periode naar Mexico te komen. Klinkt wellicht heel simpel geredeneerd, maar als je daadwerkelijk nu in Nederland meer dan 500 of zelfs 700 euro per maand aan kosten voor gas en elektra moet betalen dan zou je, als je dit kunt stopzetten of pauzeren, zomaar een extra budget van tussen 3000 en 4000 euro hebben om voor een half jaar naar Mexico te komen. Immers, die energiekosten bespaar je als je voor zes maanden uit Nederland vertrekt en dat kun je in Mexico op een andere manier besteden. Kun je trouwens nagaan hoeveel je bespaart als je voor nog veel langere tijd in Mexico komt wonen.

Het dagelijkse aangename weer in Mexico gaat gepaard met heel erg veel zonneschijn en meestal blauwe lucht, met soms her en der een wolkje aan de horizon. En dat maakt mij altijd heel erg blij en opgewekt. Volgens mij zong onze bekende cabaretier André van Duin ooit al eens in het bekende vrolijke liedje “Alles zier er anders uit als de zon schijnt”. Ook al heb ik vaak in mijn leven moeten horen dat de verschillende seizoenen in Nederland zo fantastische zijn, toch had ik een ontzettende hekel aan de grijze luchten en dikke bewolking die met name in de Hollandse wintermaanden onophoudelijk aanhielden. Je moet soms tijdens de Nederlandse winters vele dagen wachten voordat er weer eens een schraal winterzonnetje zich aandient, die dan meestal snel weer verdwijnt achter een dik donker wolkendek.

Soms krijg ik vragen van mensen of er ook zogenaamde chemtrails in Mexico voorkomen. Deze trails zouden worden veroorzaakt door vliegtuigen. Ik kan me inderdaad herinneren dat als het in Nederland eens redelijk weer was dat na enige uren de blauwe hemel helemaal werd vertroebeld door enorm veel irriterende ‘vliegtuigstrepen’ die de blauwe lucht weer kunstmatig bewolkt maakten. Even los van de discussie of deze witte strepen in de atmosfeer bedoeld zijn om expres chemicaliën over het land te verspreiden, zijn deze contrails, zoals ze officieel genoemd worden, wel heel hinderlijk en verpesten ze het zicht op een mooie strakke blauwe hemel. Nu is het natuurlijk wel erg druk boven het Nederlandse luchtruim, want Schiphol is een hele belangrijke luchthaven in Europa. Het is één van de zogenaamde ‘hubs’ om naar verre oorden, zoals onder meer Mexico, te vliegen en dat zorgt voor heel veel vliegverkeer in de Nederlandse lucht met alle gevolgen van dien.

Blue Monday
Jaren geleden heb ik al eens gelezen dat een aanzienlijke groep mensen in Noord-Europa in december, januari, februari en maart echt depressief van dit sombere grijze weer worden en dat dit bij sommige personen zelfs verstrekkende gevolgen heeft. Het hoogtepunt van dit fenomeen is de zogenaamde Blue Monday, dit is de naam voor een maandag in januari, wat zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar is. Deze dag is volgens wetenschappers de donkerste en mistroostigste winterdag waarop de meeste mensen zich in ons natte kikkerlandje treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Voor de mensen die zich in dit onaangename wintergevoel herkennen zou ik wederom zeggen, kom deze winter voor enige maanden naar Mexico toe want hier blijft de hemel blauw en de felle zon zal dagelijks schijnen.

Tja, en Mexico daarentegen is in verhouding tot Nederland een heel groot land en dat betekent dat je hier gewoon veel en veel minder vliegtuigen over ziet vliegen. Dat zorgt vanzelfsprekend ook voor veel minder strepen in de lucht. Natuurlijk zie je hier, bijvoorbeeld in Yucatán, waar ik momenteel verblijf, ook regelmatig veel vliegtuigen in de lucht en ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik zelden zie dat deze strepen in de lucht achterlaten. Ik weet niet waarom dit in Mexico bijna zelden het geval is, maar ik vermoed dat hier wel een wetenschappelijk verklaring voor is, echter de afwezigheid van deze contrails (of chemtrails zoals sommige mensen ze dus noemen) stemt mij positief en het verhoogt voor mij het genot om in Mexico te zijn zelfs nog een beetje meer.

En zo zie je dat de Mexicaanse tropenzon en het mooie weer hier zowel zorgen voor het besparen van stookkosten, een echt anti-depressiva zijn en de (ontbrekende) vliegtuigstrepen geen hinderlijke factor zijn. Maar er zijn nog legio andere voordelen die het Mexicaanse klimaat bieden. Zo hoor ik vaak dat verschillende Nederlanders, die hier naartoe willen komen, wel graag zelfvoorzienend willen leven en dan is de weersgesteldheid, die hier zoals beschreven vrij constant is, ook wel erg interessant en bepalend is. Je hoeft voor het verbouwen van groente en fruit, anders dan in Nederland, weinig of geen rekening te houden met wisselende seizoenen. Het hele jaar door groeit en bloeit hier van alles en dat geeft dus voor de beginnende (of reeds gevorderde) landbouwer een onophoudelijke oogst van heerlijke producten. Dit laatst genoemde zou wellicht voor sommige landgenoten het doorslaggevende argument kunnen zijn om Nederland vaarwel te zeggen en Mexico als nieuwe woonplaats te omarmen.
Toen ik dit blog aan mijn echtgenoot liet lezen riep hij: “ik snap eigenlijk niet dat die Nederlanders niet in grotere getale naar Mexico toe komen en velen zo blijven twijfelen!”
Tot besluit wil ik zeggen dat ik je graag met raad en daad bij sta bij je beslissing om naar dit mooie land met veel kansen en mogelijkheden te komen.


Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.