Blog:

Grote bloemkolen

Februari 2023

Vol verbazing zag ik afgelopen week vanuit Mexico dat in Nederland op dit moment een bloemkool tussen de € 5,- en maar liefs € 9,- kost. En ik begreep uit de digitale krantenartikelen dat veel meer producten in Nederland en België dit soort astronomisch hoge prijzen hebben gekregen.
Nadat ik dit gelezen had, ben ik eens op zoek gegaan naar een Mexicaanse groenteboer hier in de buurt en vroeg of hij een (grote) verse bloemkool voor me had en dat was het geval. Hij vroeg hier 15 pesos voor en ik vond dit geen slechte deal want dit is omgerekend ongeveer slechts 80 eurocent. Op dat moment besloot ik bij deze groentekraam niet alleen een bloemkool te kopen maar nog enkele andere versproducten. Uiteindelijk lagen in mijn mandje drie mooie rijpe avocado’s, een riante kokosnoot, een heerlijke mango, een grote ui en een zogezegd dus een fraaie bloemkool en dat kostte alles bij elkaar (omgerekend) € 3,75.
Later die dag heb ik nog even een bezoekje gebracht aan de Chedraui, dit is een grote Mexicaanse supermarktketen die talloze vestigingen in het hele land heeft. Het is zo dat de groente hier iets duurder wisdan bij de lokale groenteman, maar het verschil was niet heel erg groot en de bloemkolen in de Mexicaanse supermarkt overstegen echterniet de prijs van twee euro per stuk (en dat is in vergelijking met Nederland dus nog steeds een hele schappelijke prijs).
Zoals je dus begrijpt zijn de prijzen van levensmiddelen in Mexico veel lager dan in Nederland en dat heeft onder meer te maken met de lagere levenstandaard van de gemiddelde Mexicaan. Voor de mensen hier zijn dus veel producten eigenlijk helemaal niet heel goedkoop, maar dat is natuurlijk wel het geval voor Nederlanders en Belgen die besluiten om een tijdje in Mexico te gaan verblijven.

Een verse bloemkool voor € 0,80

Benzineprijs

Een ander goed voorbeeld om aan te geven dat dingen voordeliger zijn in Mexico in verhouding met ons landis de prijs voor benzine; ik zag op internet dat in Nederland een liter euro loodvrij momenteel circa € 1,95 kost. In Mexico ben je voor brandstof ongeveer de helft kwijt, want gemiddeld betaal je hier omgerekend € 1,10 per liter.Deze prijs fluctueert, want aan de Riviera Maya, waar de grote toeristenplaatsen Cancun, Playa del Carmen en Tulum liggen, betaal je aan de pomp ongeveer € 1,18 en veel meerlandinwaarts, waar bijna geen toeristen komen, is de prijs een stuk lager en daalt de prijs van benzine zelfs onder de € 1,05 per liter.
Sommige van mijn trouwe volgers weten waarschijnlijk dat ik afgelopen zomer enkele maanden in het mooie stadje Izamal, gelegen midden in de uitgestrekte landstreek Yucatán, heb gewoond en daar lagen de prijzen aanzienlijk lager en alles was daar helemaal afgestemd op het budget van de lokale Maya-bevolking. Mocht een ‘minder duur leven’ één van je overwegingen zijn om (tijdelijk) naar Mexico te verhuizen, dan is dus de plek waar je je gaat settelen zoals je inmiddels begrijpt erg bepalend.

Een kleine kanttekening is trouwens het feit dat als je inkomen en/of kapitaal niet gebaseerd is op Mexicaanse valuta, oftewel de peso, maar meer op de euro, het dan lijkt of Mexico beetje bij beetje steeds duurder wordt. Dit heeft alles te maken met de koers van de euro ten opzichte van de Mexicaanse peso. Langzaam wordt de peso steeds een fractie ‘duurder’ voor mensen uit Europa, die peso’s bijna vanzelfsprekend omwisselen vanuit euros.


De koers van de euro
Toen ik anderhalf jaar geleden in Mexico aankwam was de wisselkoers van peso's ten opzichte van de euro veel gunstiger; voor vier euro kreeg ik toen ongeveer 100 peso’s. Op dit moment is 100 peso’s omgerekend al bijna vijf euro, dus voor mij is Mexico iets duurder geworden terwijl de prijzen in de winkels hier en ook de benzineprijs bijna de afgelopen anderhalf jaarniet veranderd zijn. Dit koersprobleem lost natuurlijk op als je je kapitaal en/of je verdiensten geheel in de Mexicaanse peso’s omzet. Een belangrijk advies in dit kader is dan ook om, als je je euro's in Mexico wilt investeren, bijvoorbeeld voor de aankoop van huis alhier, je daar beter niet te lang mee moet wachten want zoals je begrijpt krijg je door de Europese inflatie en de financiële ontwikkelingen in Nederland en België in de toekomst steeds minder waar voor je euro’s in Mexico.
Misschien is mijn uitleg over investeren in Mexico iets te simplistisch want ik ben geen financieel adviseur en mijn kennis is slechts gebaseerd op mijn ervaringen alhier.Echter er zijn mijns inziens nog meer (financiële) redenen om niet nog een paar jaar te wachten om naar Mexico te verhuizen of hier te investeren. Mexico wordt door de toestand in de wereld steeds populairder; steeds meer mensen uit onder meer de VS en Canada,die niet meer tevreden zijn in hun eigen land, kopen een (tweede) huis in Mexico om daar vervolgensenige tijd te gaan vertoeven. Zoals je begrijpt zorgt dit er voor dat in sommige regio’s in Mexico de huizenprijzen en ook de grondprijzensteeds meer beginnen te stijgen. Het is gelukkig nog steeds zo dat de prijzen van veel vastgoed en bouwland aanzienlijk lager liggen dan in Nederland en/of België maar het wordt steeds onverstandiger om zo’n aankoop nog een tijd uit te stellen.


Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.