Blog:

Mexico, here I come!


Januari 2023

Er zijn momenteel uiteenlopende redenen waarom mensen graag Nederland definitief willen verlaten en op een andere plek op de wereld een beter heenkomen willen zoeken. Beweegredenen zijn onder meer de ‘woningnood’ in Nederland waardoor met name veel jonge mensen momenteel zeer moeilijk een huis kunnen vinden, maar ook de stijgende prijzen voor energie, levensmiddelen en andere essentiële zaken blijken een belangrijke motivatie. Een andere drijfveer voor vertrek is volgens sommigen de rol die de Nederlandse (en Belgische) regering inneemt in kwesties rondom onder andere de inmengingen van het WEF, de aanhoudende vluchtelingenproblematiek en de houding van onze regering ten opzichte van het Ukraine-conflict. Tevens de oorlogsdreiging die uit dat laatste voortvloeit is een argument om Nederland of België de rug toe te keren en zijn of haar heil elders anders te zoeken.
Bij veel mensen vallen andere Europese landen af als alternatief om naar toe te verhuizen omdat de meeste van dit soort landen allemaal luisteren naar ‘Brussel’waardoor je daar ook met dezelfde EU-regels te maken krijgt, waar je juist graag van af wil.
Men verbreed dus zijn horizon en het is dan ook niet verwonderlijk dat velen met verhuisplannen aan een land als Mexico denken. En dit land op het Amerikaanse continent was uiteindelijk ook onze keuze in 2021 om met ons gezin naar toe te vertrekken. We gingen trouwens niet over één nacht ijs bij deze beslissing en hebben, voor dat we in Mexico aanbelandden, heel veel landen, zowel binnen als buiten Europa, bezocht en zeer weloverwogen ons besluit genomen.

Mexico
Mexico

Een ‘oriënteringsvakantie’ of gelijk de grote stap?
Vanwege het feit dat ik dus al sinds 2021 met mijn gezin in Mexico woonachtig ben en trouwens al bijna 30 jaar met enige regelmaat in dit mooie land kwam, heb ik besloten om mijn kennis en ervaring te delen met mensen die er serieus over nadenken om voor langere tijd naar Mexico te komen. Dat doe ik ondermeer sinds enkele maanden via mijn wekelijkse nieuwsbrief, maar ik heb geregeld ook (beeld)bel-afspraken om één-op-één met geïnteresseerden van gedachten te wisselen over specifieke zaken die spelen als het gaat om een verhuizing naar Mexico.
Eén belangrijke vraag die regelmatig terugkomt is de vraag of het makkelijk is om een lange tijd legaal in Mexico te verblijven en wat men moet doen om een verblijfsvergunning voor Mexico te verkrijgen. Deze week wil ik graag eens dieper ingaan op het antwoord op deze belangrijke kwestie.
Het zal je wellicht niet verbazen dat er verschillende antwoorden mogelijk zijn op dit vraagstuk. Mocht je bijvoorbeeld nog nooit in Mexico geweest zijn en eigenlijk eerst eens persoonlijk willen ervaren of het het land je aanspreekt dan heb je nog geen verblijfsvergunning nodig. Je krijgt namelijk van de Mexicaanse autoriteiten ruim de tijd om te komen ‘snuffelen’ aan dit mooie land. Tijdens zo’n ‘ontdekkingstrip’ kun je goed ervaren of het land je bevalt en of je hier voor lange tijd zou willen wonen. Je kunt als toerist (mits je hierom vraagt) uiterlijk 180 dagen blijven, dus dan heb je zogezegd een half jaar de tijd om rond te kijken. Hiervoor hoef je slechts een geldig paspoort te hebben, dat na aankomst nog ten minste 6 maanden geldig is, maar dat laatst genoemde lijkt me logisch.
Mocht je voor zo’n ‘oriënteringsvakantie’ kiezen dan zul je na aankomst in Mexico van de immigratiebeambtes op de luchthaven een zogenaamd toeristenvisum ontvangen. Dat bestaat sinds kort eigenlijk alleen nog maar uit een stempel in je paspoort waarin de douanier handgeschreven met pen het aantal dagen dat je in Mexico mag blijven heeft geschreven, zogezegd kan dit dus op jouw verzoek een half jaar zijn.
Mocht je voor je vertrek naar Mexico al weten dat je absoluut veel langer wilt blijven dan een half jaar, of zelfs als besloten hebben dat je echt naar Mexico wilt immigreren, dan dien je een andere weg te bewandelen. In zo’n geval heb je namelijk een verblijfsvergunning nodig en daar moet je wat belangrijke handelingen voor verrichten. Allereerst moet je je bewust zijn dat het officiële aanvraagproces hiervoor al van start gaat alvórens je in Mexico arriveert. Je moet je aanvraag voor een verblijfsvergunning namelijk doen bij een Mexicaanse ambassade of consulaat buiten Mexico. Dat kan bij de Mexicaanse ambassade in Den Haag of Brussel, maar dat mag als Nederlander of Belg ook bij vele andere Mexicaanse ambassades of consulaten op de wereld.

Mexico
Mexico

Waar gaat het me lukken?
Heb je een keuze gemaakt voor een Mexicaanse ambassade (consulaat) voor je visumaanvraag dan je dien je vervolgens op hun website te bekijken wat de actuele eisen zijn voor het toewijzen van een verblijfsvergunning. In bijna alle gevallen kun je dan via deze betreffende website ook vervolgens digitaal een afspraak met de ambassade maken.
De eisen die worden gesteld zijn eigenlijk hoofdzakelijk financiële voorwaarden waar men aan dient te voldoen om een (tijdelijke) verblijfsvergunning te krijgen. Men wil eigenlijk alleen graag weten of je financieel onafhankelijk bent tijdens je (lange) verblijf in Mexico. Met andere woorden, de Mexicaanse autoriteiten zijn dus benieuwd of je als nieuwkomer over genoeg financiële middelen beschikt. Dit kun je bijvoorbeeld laten zien doordat je eigen vermogen hebt in de vorm van spaargeld dat op je bankrekening staat, wat bewijst dat je financieel onafhankelijk bent. Een andere mogelijkheid is dat je aantoont dat je een doorlopend maandelijks salaris van een werkgever buiten Mexico ontvangt. Het is in namelijk in principe niet toegestaan dat je in Mexico voor een Mexicaanse werkgever gaat werken, want daar heb je namelijk een werkvisum voor nodig en daar zitten weer andere eisen en verplichtingen aan.
Kortom, je moet dus officieel kunnen tonen dat je een maandelijks salaris vanuit Nederland of België (of elders) reeds hebt ontvangen en dat deze uitbetalingen in de toekomst (ook na je vestiging in Mexico) gelijkmatig blijven doorlopen. Dit bewijs je trouwens onder andere door middel van je loonafschriften van de afgelopen zes maanden en daarnaast door middel van een brief van je werkgever dat hij/zij je, ook al ben je in Mexico, zonder meer blijft door betalen.


Financiële eisen
Om mijn verhaal al direct compleet te maken, kan ik zeggen dat je loon wel van een substantiële hoogte te dient zijn (dus een part-time baan in Nederland/België zal waarschijnlijk niet aan de eisen voldoen). De hoogte van je inkomen dat op je loonstrookje dient te staan is recent op 1 januari 2023 vastgesteld op een minimaal bedrag van € 2.978,- netto per maand. Dit genoemde bedrag is trouwens te vinden op de website van de Mexicaanse ambassade in Den Haag en dat geeft je dus direct een goede graadmeter of het voor jou zin heeft om een afspraak te maken of niet. Mocht je salaris iets te laag zijn dan hierboven genoemd dan zijn er in zo’n geval meerdere oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld uitwijken naar een Mexicaanse ambassade of consulaat in een ander land want het is namelijk zo dat de hoogte van deze inkomenseis per Mexicaanse ambassade en/of consulaat op de wereld verschilt. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat via het consulaat in bijvoorbeeld Houston (Texas, USA) het vereiste maandelijkse loon een stuk lager is of dat bij de ambassade in Belize deze loonsom weer net iets hoger uitvalt.
Om kort te zijn, bij twijfel of je wel genoeg salaris hebt is het raadzaam om via websites van diverse Mexicaanse ambassades of consulaten wereldwijd te onderzoeken of op dat moment je ergens anders meer kans zou maken. Echter houd wel rekening met het feit dat, als je de ambassade hebt gevonden die voor jou interessant is, je die dan wel vervolgens dient te bezoeken voor de verdere procedure. Stel je voor dat dit de Mexicaanse ambassade in Oeganda of in Papua Nieuw Guinea is, dan heb je nog een behoorlijke wereldreis voor de boeg.
Heb je vervolgens een afspraak ergens op de wereld met de Mexicaanse ambassade (consulaat) gehad en heeft men aldaar besloten dat je aan de gewenste (financiële) eisen voldoet dan kun je meestal op een tijdelijke verblijfsvergunning van een jaar rekenen, die je na dat jaar in Mexico nog kunt gaan verlengen.
Mocht je trouwens al gelijk een permanente verblijfsvergunning willen hebben dan bestaat deze mogelijkheid ook maar je begrijpt waarschijnlijk al dat dan de financiële eisen een stuk hoger liggen.

Geniet van de vele voordelen van Mexico!
Tenslotte, zodra je toestemming hebt gekregen van de Mexicaanse ambassade (of consulaat) ontvang je een tijdelijk visum in je paspoort. Hiermee moet je binnen zes maanden naar Mexico toe gaan waar vervolgens bij een immigratiekantoor van de overheid, waarvan er trouwens heel veel in Mexico zijn, de laatste formaliteiten zullen plaatsvinden en waarna je uiteindelijk je echte verblijfsvergunning zult ontvangen, je bent dan officieel een ‘residente’ van Mexico.
Het heeft trouwens, naast het feit dat je legaal voor langere tijd in het land mag vertoeven, vele bijkomende voordelen om ‘residente’ van Mexico te zijn. Allereerst mag je het land onbeperkt in en uit reizen zonder enige extra verplichtingen. Ten tweede is het als officiële inwoner veel makkelijker om bijvoorbeeld een (tweede) huis of een auto te kopen en ook een Mexicaanse bankrekening openen behoort dan tot de mogelijkheden.
Het proces om een Mexicaanse verblijfsvergunning is zoals je kuntlezen in principe niet heel ingewikkeld, maar het is wel even een project waar je de tijd voor moet nemen. Mocht je hier toch op de een of andere manier niet helemaal uitkomen dan kun je contact met me opnemen en wil ik je graag verder helpen. Ook als je aanvraag is afgewezen of als je niet aan alle eisen kunt voldoen denk ik graag met je mee of er toch nog een alternatief te vinden is. En….. ik kan je geruststellen, die is er meestal wel. ;-)


Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.