Blog:

Mijn kennismaking met Mexico


april 2022


Begin jaren ’90 was mijn allereerste kennismaking met het prachtige Mexico. Dit was na het afronden van mijn toeristische studie op de Hogeschool van Amsterdam, ik had er toen voor gekozen om voor een tijdje hostess op een cruiseschip te worden. Het leek me geweldig om op deze manier al werkende iets van de wereld te zien. Tijdens één van mijn eerste cruise-reizen maakten we een tocht door de Caraïben, waar we onder meer langs het Mexicaanse schiereiland Yucatán kwamen. Een belangrijke aanlegplaats was in die dagen het fraaie Mexicaanse plaatsje Playa del Carmen en direct na aankomst aldaar was ik spreekwoordelijk verkocht. In die tijd was Playa del Carmen een fraai authentiek en gemoedelijk havenstadje met een paar duizend inwoners. Echter je kon toen al zien dat het toerisme hier behoorlijk in opkomst was en de keren dat ik er in die periode terug kwam werd het er steeds drukker en drukker. Playa del Carmen vond ik 30 jaar geleden een prettige mix van kenmerkende Mexicaanse gastvrijheid en hartelijkheid aangevuld met lokale gewoontes en gebruiken. 

Mexico

Ik vond mijn bezoeken toentertijd paradijselijk en dat werd nog eens versterkt door het mooie weer in Playa del Carmen, want om eerlijk te zijn heeft de weersgesteldheid ook een grote invloed op de gemoedstoestand van de mens. 

Schiereiland Yucatan met de steden Cancun, Playa del Carmen en Tulum

Playa del Carmen was trouwens een plek waar ik in mijn leven vervolgens regelmatig terug kwam en telkens genoot ik weer van deze plaats. Echter heb ik zogezegd deze stad ook zien veranderen van een knus stadje in een druk (maar evenwel gezellig) toeristenoord. Het inwonertal is inmiddels in de afgelopen decennia van enkele duizenden toegenomen naar meer dan 300.000 mensen en daarbij wordt Playa del Carmen jaarlijks overspoeld met honderdduizenden toeristen die het karakter van de plek natuurlijk aanzienlijk hebben veranderd. Er zijn uiteraard mensen die van zo’n kenmerkend vakantieoord houden, maar ik geniet meer van mijn mooie herinneringen aan het toenmalige Playa del Carmen

In diezelfde periode, in de jaren ’90 van de twintigste eeuw, kwam ik ook geregeld met het cruiseschip op het schitterende eiland Cozumel, dat trouwens niet ver van Playa del Carmen ligt. Dit grootste eiland van Mexico is in mijn ogen typisch Caribisch en het is eveneens een genot om op hier te vertoeven. Niet voor niets is het vandaag de dag een hele bekende en populaire vakantiebestemming, vooral voor mensen uit de VS.

De volgende plek die ik in de begintijd van mijn Mexicaanse ontdekkingstocht leerde kennen was de historische Mayastad Tulum, ook gelegen op het schiereiland Yucatán. Hier werd ik ondergedompeld in de oude Mexicaanse cultuur en geschiedenis. Een excursie naar de beroemde ruïnes van Maya-tempels van Tulum stond toen bijna vanzelfsprekend op mijn reisprogramma. Het imposante Maya-bouwwerk bekend onder naam 'Templo del Dios Viento', prachtig gelegen aan zee, maakte bijzonder grote indruk op me.
En tenslotte kom je bij een bezoek aan de landstreek Yucatán niet om de stad Cancun heen. Deze stad is al in de jaren ’60 van de twintigste eeuw gepland en ontwikkeld als belangrijk toeristenstad en aan dat doel is volledig voldaan. Als je als toerist van een uitbundig uitgaansleven, dat dag en nacht doorgaat, houdt dan was, en ben je daar nog steeds, op de juiste plek.

De jaren hierna kwam ik zogezegd regelmatig voor mijn werk in deze plaatsen terug en zodoende leerde ik ze steeds beter kennen. Daarbij ging ik ze ook met andere ogen zien, wat mijn beeld van de verschillende steden op het schiereiland Yucatán steeds meer nuanceerde. Ik zorgde in de tussentijd dat ik een redelijk woordje Spaans leerde spreken en het lukte me hierdoor steeds beter om contact te krijgen met de Mexicanen.
In de jaren die volgden bleef ik Mexico trouw bezoeken, niet meer als gastvrouw op het cruiseschip, maar onder meer in mijn hoedanigheid als stewardess voor de luchtvaartmaatschappij Martinair en later voor KLM. In die tijd bezocht ik ook voor de eerste maal Mexico-Stad en dit werd eveneens het begin van een nieuwe ontdekkingstocht van een heel ander deel van Mexico. 

Puerto Vallarte en ten zuiden daarvan Acapulco.

Tijdens mijn talloze bezoeken aan de hoofdstad van het land zag ik dat deze miljoenenstad (in deze hele stedelijke agglomeratie wonen tegenwoordig maar liefst 22 miljoen mensen!) veel bezienswaardigheden herbergde waaronder bijzondere architectuur en schitterende musea. Over mijn belevenissen in Mexico-Stad kan ik vele verhalen vertellen en ik zal binnenkort hier een leuk vermakelijk blog over te schrijven.

Ondertussen ging mijn tour door Mexico in de vele jaren die volgden verder en zo kwam ik nadien verschillende malen in het westen van het land. Hier leerde ik onder meer de plaats Puerto Vallarta kennen. Deze historische stad, gelegen aan de Baai van Banderas, heeft haar eigen charme en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister van Mexico. 

Puerto Vallarta ligt aan de Grote of Stille Oceaan en is daar ook trots op. Veel bezienswaardigheden en toeristische activiteiten staan in het teken van The Pacific, zoals de Grote of Stille Oceaan ook wel genoemd wordt. Niet verwonderlijk dat ik me daar toen dus liet verleiden om met bekende zeedieren uit The Pacific, namelijk dolfijnen, te gaan zwemmen. Ik denk nog altijd met veel plezier terug aan mijn bezoeken aan Puerto Vallarta.

Iets meer naar het zuiden, eveneens in het westen van Mexico, bezocht ik ook de alom bekend plaats Acapulco. Deze stad, die zelfs in allerlei liedjes bezongen wordt, kon mij helaas niet echt begeren. Misschien had ik te hoge verwachtingen van Acapulco en was ik teleurgesteld toen ik de vele hoge hoteltorens zag waar het platte toerisme in mijn ogen de boventoon voerde. Misschien moet ik Acapulco binnenkort weer eens een nieuwe kans geven, echter er zijn nog zo veel andere bijzondere plekken in Mexico die ik nog wil ontdekken.

Hier ga ik met een dolfijn zwemmen

in Puerto Vallarte, in 1997. 

Inmiddels was ik in de jaren, zoals je kunt lezen, steeds meer een liefhebber van dit enorme land in Midden-Amerika geworden. Nu bijna dertig jaar later, na talloze bezoeken aan Mexico, besloten mijn man en ik in het najaar van 2021 om met ons gezin voor lange tijd naar Mexico te gaan. Onder meer vanwege de coronacrisis met zijn stringente regels in Nederland (en de rest van Europa) zochten we bewust naar een plek die meer rust en vrijheid zou geven en wat bleek…. Mexico voldeed volledig hieraan!  

De Mexicaanse staat Oaxaca, met de kustplaats Puerto Escondido.

Mijn echtgenoot was nog nooit in Mexico geweest en voor hem was het dus extra spannend. Door mijn enthousiaste verhalen en mijn vele reizen naar dit land had hij er wel vertrouwen in om deze stap met mij te maken. Echter ik was toch wel een beetje nerveus of hij en ook mijn kinderen het daar, zo ver van Nederland, wel naar hun zin zouden hebben? En zouden we wel de vrijheid krijgen die we zochten? En waren de Mexicanen nog altijd zo vriendelijk en aardig zoals ik ze in de afgelopen 30 jaar had leren kennen? Gelukkig werden we na aankomt niet teleurgesteld.
Na een aantal maanden in Mexico kan ik zeggen dat het ons hier uitstekend bevalt. We zijn begin december 2021 neergestreken in het idyllische kuststadje Puerto Escondido, dat gelegen is in het zuid-westen van Mexico, in de staat Oaxaca. Elke avond genieten we hier van de schitterende zonsondergang in de Grote Oceaan. 

Mexico is in mijn ogen sowieso echt een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een relaxte plek om bij te komen van alles wat ze de afgelopen twee jaar in Nederland en Europa hebben meegemaakt.

Barbara de Lalaing