Blog:

Hoe laat vertrekt de trein van Cancun naar Merida?


November 2022

Afgelopen week moest ik van Playa del Carmen, waar ik enige weken vertoefd had, naar de zuidelijkere gelegen stad Chetumal. Beideplaatsen liggen trouwens in de staat Quintana Roo en de afstand er tussen is meer dan 300 kilometer. Op het moment dat ik besloot op reis te gaan maakte ik weer eens kennis met één van de fenomenen waar je als Nederlander of Belg, die in Mexico verblijft, gewoonweg aan moet wennen.

Zo kan je bijvoorbeeld in Mexico niet ‘even’ met de trein van het ene stad naar de andere reizen. Dit kan gewoonwegniet omdat er(bijna) geen treinen in Mexico zijn.
Wellicht vraag je je dan direct af hoe mensen dan van de ene plaats naar de andere komen. Daarvoor zijn gelukkig allerlei oplossingen. Voor grotere afstanden (vanaf 300 kilometer of meer) neemt men in Mexico veelal het vliegtuig. De meeste grote plaatsen in Mexico hebben moderne vliegvelden en ook de vliegverbindingen tussen alle belangrijke Mexicaanse steden en de hoofdstad Mexico-City zijn zeer frequent en comfortabel.

Mexico

Middelange afstanden in Mexico legt men vaak af met de auto en vooral in bergachtige gebieden moet je daar wel even wat uurtjes de tijd voor nemen. Er is ook nog een andere mogelijkheid en daar voorkoos ik van de week bij mijn reis naar de hoofdstad van de staat Quintana Roo. Er zijn namelijk organisaties, zoals ADO, die met luxe touringcars steden en plaatsen in Mexico met elkaar verbinden. Volgens vaste schedules pendelen detouringcars meerdere keren per dag tussen talrijke Mexicaanse plaatsen. Deze touringcars zijn eigelijk het perfecte alternatief voor de trein. Je koopt vooraf een kaartje (dat kan online) en dan reserveer je ook automatisch een stoel zodatje zitplaats dus gegarandeerd is. In de bus is een toilet en er worden zelfs op televisieschermen speelfilms getoond. Dit laatste is best wel handig want de films zijn natuurlijk in het Spaans en op die manier kan je als Nederlander op een makkelijke manier je Spaanse taalvaardigheid oefenen terwijl je aan het reizen bent.

Tren Maya
Het is ook heerlijk om tijdens de busrit naar buiten te kijken en het landschap aan je voorbij te zien trekken. En terwijl ik van de week uit het raam van de touringcar keek zag ik met enige regelmaatgrote bouwwerkzaamheden langs de kant van de autoweg. Ik weet trouwens wat men hier aan het construeren is. Op deze plekken zijn ze, heel toepasselijk voor mijn verhaal, bezig met een een enorm infrastructureel project. De Mexicaanse regering heeft namelijk enige jaren geleden besloten om zowaar een modern treintraject door het hele schiereiland Yucatán aan te leggen met de welluidende naam ‘Tren Maya’. Meer dan 1500 kilometer spoor zal bekende plaatsen zoals onder meer Tulum, Cancun, Mérida en Campeche met elkaar gaan verbinden.

De trein zal eveneens stops krijgen bij de bekende toeristische bezienswaardigheden zoals bij de beroemde Maya tempelcomplexen van Chichén Itzá en Palenque. Ook verschillende zogenaamde Pueblos Mágicos (‘Magische Dorpen’) zoals Bacalar en Izamal liggen met een station op het treintracé en zijn zo straks zeer gemakkelijk voor toeristen bereikbaar. De intercity-trein doorkruist maar liefst vijf staten van Mexico namelijk Chiapas, Tabasco, Campeche, Yucatán en Quintana Roo, en maakt een enorme lus over het hele schiereiland Yucatán.

Wanneer gaat de Tren Maya rijden?

Afgelopen zomer woonden we enkele maanden in hetPittoreskestadje Izamal en niet ver buiten het centrum van dit historische Maya-plaatsje zal zogezegd ook een treinstation van de ‘Tren Maya’ komen. Dagelijks zag ik de werknemers die aan dit enorme bouwproject meedoen want in Izamal was één van de vele kantoren van de ‘Tren Maya’. De hele onderneming zorgt er trouwens momenteel voor dat duizenden mensen hiervoor werkzaam zijn en dus dankzij dit project in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Ondanks dat er ook in Mexico om uiteenlopende redenen tegenstanders van de ‘Tren Maya’ zijn, zie ik toch veel voordelen als dit projectgerealiseerd is. Per trein reizen schijnt beter voorhet milieu te zijn. Deze treinverbinding zal er namelijk waarschijnlijk voor gaan zorgen dat de genoemde talrijke dieselslurpendetouringcars (bijna) niet meer over het Mexicaanse schiereiland zullen tuffen omdat de vele toeristen na de voltooing de veel milieuvriendelijkere‘Tren Maya’ zullen nemen.

Tja, en dan is er nog de vraag wanneer is het moment dat de treingaat rijden? Toen men in 2020 met de bouwwerkzaamheden startte, was het plan dat het project eind 2023 afgerond zou zijn. Afgelopen maanden reed ik regelmatig over de snelweg van mijn woonplaats Izamal naar de historische stad Valladolid en zag ik met eigen ogen hoe de bouw vorderde. Ik constateerdedat men op sommige delen van het traject al rails aan het leggen was, maar eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik twijfel of ze de geplande voltooiingsdatum zullen halen. Echter, al zou er enige vertraging optreden (wat immers normaal is bij dit soort grote projecten) is het nog steeds fantastisch als je straks comfortabel en vlot met de trein door dit deel van Mexico kunt rijden. Ik verheug me er nu al op!


Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.